Faceți căutări pe acest blog

duminică, 16 ianuarie 2011

Lasagna bolognese

Nu stiu la ce ora serviti voi micul dejun in weekend, dar la noi e deja un fel de brunch. Din acest motiv si pentru ca e duminica si inca mai aveti timp sa pregatiti un pranz delicios, m-am gandit sa postez repede aceasta reteta. Sa nu ne mai lungim!

Ingrediente (pentru 4 portii sanatoase):

-250g foi de lasagna
-600g carne (vita, porc, pui)
-sos de rosii
-1 ceapa medie
-1-2 morcovi rasi
-60g unt
-2 linguri faina
-400ml lapte
-sare, piper
-busuioc, oregano
-nucsoara, usturoi granulat
-ulei de masline
-100ml vin rosu sec

Mod de preparare:

Secretul unei lasagne bolognese reusite este legat de prepararea sosurilor. Intotdeauna sosul bolognese se prepara primul, deoarece are nevoie de un timp mai mare de gatire. In carti, se vorbeste de 3 ore, eu am fiert numai o ora, dar a iesit perfect si asa. Deci, pentru acest sos, tocam in primul rand carnea si ceapa. Radem morcovul pe razatoarea mica. Le calim in 2 linguri de ulei de masline, pana cand carnea capata culoare. Cam asa:


Imediat ce apa lasata de carne scade, adaugam condimentele (busuioc, oregano, sare, piper, usturoi granulat), cam cate o lingurita rasa din fiecare (atentie la piper!!), sosul de rosii si cam o jumatate de pahar de vin rosu sec (cealalta jumatate o bem noi).



Si toata minunea asta se fierbe la foc mic o ora, amestecand din cand in cand in vas. E de preferat sa folositi in vas din teflon, cu fundul (scuzati de expresie) gros.
Asa.... Si acum facem sosul bechamel. Fara poze din timpul procesului de fabricare. Totul se face foarte rapid, se amesteca continuu, ca sa nu se prinda si sa nu se formeze cocoloase. Se topeste untul. Se da cratita la o parte de pe foc si se incorporeaza faina. Se pune cratita la loc pe foc si incepem sa adaugam laptele, putin, cate putin, amestecand de preferat cu un tel in forma de para. Chiar daca la inceput se vor forma cocoloase mici, nu va speriati, pe masura ce adaugati laptele si amestecat icu telul, vor disparea. Sosul bechamel se fierbe pana capata consistenta smantanei. Se condimenteaza cu sare, piper alb, nucsoara. Si gata.
Urmeaza partea cea mai simpla. Intr-un vas termorezistent punem in strat de sos bechamel, un strat de foi de lasagna, un strat de sos bolognese.




Ultimul strat trebuie sa fie de sos bechamel, peste care se pune un strat generos de branza/cascaval ras. Se introduce la cuptor si se coace timp de 45-50 minute la 180 grade. O imagine a straturilor, inainte de a merge la cuptor.




Asa arata proaspat rumenita.



Si o imagine cu umplutura:



Bon appetit!

4 comentarii:

  1. Liana, bine ai venit! Nu numai ca arata bine, dar si sunt delicioase! Te invit la o portie virtuala.

    RăspundețiȘtergere
  2. Super! Lasagna imi place de mor! As manca mai mereu!

    RăspundețiȘtergere
  3. Iulia, imi face mare placere vizita ta! Mie mi-a fost foarte greu sa postez reteta asta, pentru ca o facusem cu o saptamana in urma, si aveam din nou o pofta teribila.

    RăspundețiȘtergere